به نام خدا
بنا بر این است که این پست، مقدمه ای باشد بر یک مجموعهی چند قسمتی از پستهایی که با آغاز به معرفی انواع کارتهای هوشمند و سپس تمرکز بر جاواکارت، طریقهی برنامه نویسی برای این نوع کارتها و ارتباط با آنها را به بیان ساده به گونه ای آموزش دهد که برای همهی خوانندگان قابل فهم باشد. به عنوان پیش نیاز میتوان به آشنایی با اصول برنامهنویسی و اصول رمزنگاری را نام برد. از خواننده انتظار میرود که برای آشنایی با اصول برنامه نویسی خودش دست به کار شود، اما برای آشنایی با اصول رمزنگاری میتوانید مجموعهی دیگر پست های این وبلاگ را در این قسمت دنبال کند.
مقدمه:
کارت های الکترونیکی از چند منظر تقسیم بندی میشند که مهم ترین این تقسیم بندی ها واسط ارتباطی و تراشه ی داخلی و سیستم عامل می باشد که بدون اتلاف زمان مستقیما به بیان این دسته بندی ها میپردازیم:
واسط ارتباطی(Interface):
-
کارتهای تماسی (Contact-Card) --> مانند کارت تلفن و سیم کارت ها
- کارتهای غیرتماسی (Contactless-Card) --> مانند کارت های مترو
- کارتهای دو واسطی (Dual-Interface Cards) --> کارتهای هوشمند ملی که بنا است جایگزین کارت ملی شوند، از این نوع خواهند بود.
سوال: کارت های غیرتماسی چگونه کار میکنند و با کارتخوان ارتباط برقرار میکنند؟
جواب : دور تا دور داخل این بدنه ی لاستیکی کارت یک سیم پیچ قرار گرفته است و هنگامی که کارت به محدوده ای از فضای اطراف کارت خوان نزدیک میشود به واسطه ی میدان مغناطیسی کارتخوان، درون این سیم پیچ ولتاژی القاء شده و انرژی لازم برای تراشه ی کارت را فراهم میکند. داده هایی که قرار است تبادل شوند، سوار بر یک سیگنال شده و به کارت/کارتخوان ارسال میشوند. البته ناگفته نماند که کارتهایی نیز وجود دارند که به صورت داخلی نیز دارای یک باتری میباشند، ولی در حال حاضر هیچ نمونه ی داخلی ای از این کارتها نداریم و کاربردی هم ندارند. کارت های غیرتماسی از لحاظ فرکانس کاری و بُرد به انواع مختلفی تقسیم میشوند ولی از آنجا که اطلاع از این جزئیات در بحثهای آتی ما تاثیرات چندانی ندارد، صحبت در این زمینه را به آینده موکول میکنیم.
سوال: Combo Card و Hybrid Cards؟
جواب: کارت هایی که دارای دو واسط اند (= Dual Interface) به دو صورت میتوانند ساخته شده باشند. حالت اول این که داخل کارت تنها یک تراشه وجود داشته باشد و هر دو واسط با آن ارتباط برقرار کنند، و حالت دوم این که داخل کارت دو تراشه ی مجزا وجود داشته باشد و هر واسط مستقلا تنها با یکی از آنها دو تا مرتبط باشد (مشابه این که دو کارت که یکی تماسی و یکی غیرتماسی است را در یک پکیج قرار داده باشیم).
به یکی از این حالات Combo و به حالت دیگر Hybrid میگویند.
سوال: کارتها بانکی و کارت های بارکدی در کدام گروه قرار میگیرند؟
جواب: کارت های بانکی یا مغناطیسی یا Magnetic Stripe یا اصطلاحا MagStripe و کارت های بارکدی اصولا نباید جزو کارت های الکترونیکی حساب شوند، ولی از آنجا که برای ارتباط با آنها سنسور کارتخوان مربوطه باید به صورت مستقیم و بدون واسطه با نوار مغناطیسی/خطوط بارکد ارتباط برقرار کند تا بتواند محتویات کارت رو قرائت کند، گروهی آن ها را جزو کارت های تماسی به حساب میآورند.
تراشه ی داخلی (Chip):
- کارت های حافظه یا Memory Cards یا Dump Cards --> مانند کارت تلفن و کارت مترو
- کارت های هوشند یا Smart Cards یا Cards with uProcessor --> مانند کارت هوشمند ملی یا سیمکارت ها.
سوال: یعنی کارت تلفن و کارت مترو به جز واسط ارتباطی، از لحاظ تراشه داخلی تفاوت دیگری ندارند؟
جواب: چرا! کارت های حافظه، به چهار دسته تقسیم میشوند، گروه اول تنها یک EEPROM ساده بدون هیچ مکانیزم امنیتی است (این نوع کارت ها دیگر تولید نمیشوند و تنها به صورت یک تراشهی حافظه از آن ها بعضا روی مدارهای الکتریکی استفاده میشود). گروه دوم متشکل از یک حافظه و یه قسمت منطقی امنیتی است که به عنوان مثال اجازه نمیدهد محتویات حافظه از صفر به یک تغییر کنند و تنها اجازه ی تبدیل مقادیر یک به صفر میدهند، و یا این که به صورت یه شمارنده تنها امکان تعداد خاصی فرایند را برای کاربر فراهم میکنند (کارت های تلفن قدیم به احتمال زیاد از این مدل بوده اند). گروه سوم از یک حافظه و یه قسمت منطقی امنیتی پیشرفته تر است که تنها با داشتن یه رمز سه الی پنج رقمی اجازه ی تغییر محتویات حافظه را فراهم میکنند (مانند کارت های تلفن فعلی- SLE4442/52). و در نهایت گروه چهارم به صورت یه حافظه و مکانیزم امنیتی پیشرفته است که هم ارتباط بین کارت و کارت خوان را رمز میکنند و هم اجازه ی تغییر یا خواندن محتویات حافظه تنها در گرو داشتن یه سری کلید احراز هویت به کاربر میدهند(مانند کارت های مترو).
سیستم عامل (OS):
* این تقسیم بندی همان طور که از اسمش مشخص است، خاص کارت های هوشمند می باشد.
- Java Cards (هدف این مجموعه پست ها)
- MultOS (نسبت به جاواکارت قیمت بالاتر و امنیت بالاتری دارد، دانش توسعهی آن خیلی انحصاری است، دارای Community فعالی نیست، زبان برنامه نویسی اصلی آن C و Assembly است ولی کامپایلر بیسیک و جاوا هم برای آن ساخته شده است و نمونهی داخلی از آن نداریم).
- Windows Cards (مرسوم نیست).
- Native Cards (سایر کارت های هوشمند بدون سیستم عامل).
هرکه دلارام دید
از دلش آرام رفت ..
#حافظ دوست داشتنی